Vad fan är det för en jävla inställning!

Posted on 2009/01/25

15


Det är nu snart 2 månader sen jag gick med i Piratpartiet. 2 månader som givit mig otroligt mycket. Jag är ordförande för Piratstudenterna i Lund, engagerad i både PP och UP och en aktivist in the making. Allt borde vara guld.

Men.

Jag gick med för att jag var arg, besviken och upprörd över hur den svenska riksdagen och regeringen hanterar vårat samhälle och våra rättigheter. Trött på att de aldrig lyssnar på oss och på att det inte finns någon tillit varken nedåt eller uppåt i systemet! Jag är inte den enda som varit arg! Alla de pirater jag träffat är upprörda och arga. I alla fall till någon utsträckning. Men vad är det egentligen för en jävla inställning? Vad bygger det för ett parti? Hur ska ett missnöjesparti kunna komma in i riksdagen om allt vi gör är att skrika på upphovsrättsinnehavare och riksdagsledamöter!

Nej, det är fanimig dags för en förändring! Ilska och bitterhet är inte hållbart i längden! Det som bygger ett bra parti och en konstruktiv rörelse är ändå optimism! I en negativ spiral fastnar man i samma gamla mönster. Det kommer inte fram någon innovation, det kommer inte fram några nya idéer och det kommer inte fram rätt sorts engagerade personer!

För inte så länge sen kom ett nytt koncept in i piratrörelsen, ett koncept som har fått mig att le, skratta och bli kreativ på alla sätt och vis. Det konceptet är ”Vi bygger om!” Är det inte enkelt? Är det inte underbart? Vad innebär det? Det är något fel i konstruktionen i den svenska upphovsrätten, patentlagstiftningen och övervakningsmentaliteten. Det är något fel i konstruktionen inom EU. Det är något fel med representativiteten och verklighetsförankringen hos riksdagsledamöter!

Vi måste ändra på det! Vi får inte fastna i anklaganden. De områden som nu skapar problem och konflikter måste byggas om, ändras, fixas till, korrigeras, hackas, uppgraderas, patchas! Vad som helst! Hur gör vi då det? Hur kan ett parti som Piratpartiet ändra inställning när deras partiledare säger saker som ”Det är helt enkelt dags för skivindustrin att dö. Den har blivit ett hot mot det demokratiska samhället.”?

Anders Widén (tillsammans med resten av de aktiva bakom riksdagssvar.se) är en inspirationskälla i sina försök att faktiskt prata med politikerna och få dem att svara på frågor om FRA och upplysa dem om vad som kanske kommer att hända om sådana lagar får råda i Sverige. Anders bygger upp medvetenheten hos politikerna om hur det egentligen ser ut! Han försöker inte anklaga dem för inkompetens, för det är inte rätt, de svenska politikerna är minst lika smarta som både du och jag, men de saknar den verklighetsförankring och det omfång vi kan få när vi tar del av all information i som är tillgänglig!

Idag satt jag och diskuterade konceptet ”Vi bygger om!” med en massa pirater. Det första som hände när konceptet kom upp var att stämningen i rummet lyfte! Stämningen som legat som ett mörkt ok hela helgen, så fort vi diskuterat IPRED, FRA och andra nya lagar, lyfte och atmosfären blev positiv. Vi pratade om hur vi skulle börja klä oss i byggnadsoveraller och bygghjälmar och besöka riksdagshuset med tumstockar, måttband, ritningar och planer. Hur vi skulle mäta upp riksdagshuset för att kunna konstatera att det är fel i konstruktionen. Att vi måste sätta in fler fönster för att öka insynen i riksdagsarbetet, att vi måste ändra låsen för att återställa den personliga integriteten, att vi måste påpeka hur ramverket är snedvridet och att upphovsrätten och patenträtten måste byggas om för att fungera i dagens samhälle. Vi pratade om aktiva reklamkampanjer, hacktivism, interaktiva projekt, innovativa demonstrationer och andra helt underbara lösningar på alla problem som finns.

Men mest av allt så handlade det om att hitta lösningar istället för att påvisa problem. Allt detta på grund av en positiv syn på hur Piratpartiet måste arbeta! Vi vill få alla andra piratpartister att också tänka i banorna som säger ”Bygg om!” Vi vill få folket att se oss som konstruktivister, istället för missnöjda slynglar som bara vill ha allt gratis! Vi vill ändra, inte riva!

Kampanjen har bara börjat! Den 7e juni röstar vi till EU-parlamentet, nästa år röstar vi i ännu ett riksdagsval. Förändring kan bara komma genom att människor aktiverar sig och visar att de finns och vill förändra systemet! Att få folk aktiva kräver en bra atmosfär, gemenskap och tillfälle att få fram alla idéer! Det kan vi få genom att börja tänka på att ”Bygga Om!” istället för att önska skivbolagens undergång eller att riksdagsledamöter hängs ut!

Negationer ( ”Vi vill inte ha…” ”Stoppa IPRED/FRA” ”Ingen övervakning!”) leder till negativ stämning och gör att Riksdagen knappast lär lyssna på oss! Positiva tankegångar skapar kreativitet, innovation och engagemang! Det är vad vi behöver! Det är vad som får in oss i EU-parlamentet och den svenska Riksdagen!

Annonser
Posted in: innovation