Kablar, kablar och åter kablar!

Posted on 2009/02/03

0


Kullenberg har blivit besatt av kablar!

Och det med rätta! För i efterdyningarna av gårdagens tillställning ”Stora Bloggpriset” (där Opassande kammade hem en mycket rättvis vinst) så publicerar Aftonbladet en debattartikel av Jon Karlung, VD på Bahnhof, Mark Klamberg , samt två av personerna bakom StoppaFRAlagen.nu; Anna Petersson och Mikael Nilsson (som kammade hem Aftonbladets hederspris i nämnda gala)

Det bästa i denna text är den totala slakten av formuleringen ””det minsta fysiska medium genom vilket signalerna kan överföras”” som enligt Tolgfors & Co är en formulering som fullkomligt förhindrar massavlyssning. Det minsta fysiska mediumet är det som kallas signalbärare, generellt sett är det vanliga fiberkablar.

Döm själva om Tolgfors & Co har rätt efter att ni läst vad artikeln i Aftonbladet säger:

”Men hur mycket trafik får FRA tillgång till i varje signalbärare? Ett enskilt fiberpar hos Bahnhof, en av landets kabeloperatörer, rymmer upp till 320 separata kanaler med datatrafik, som vardera kan transportera 10 Gigabit/s. Detta ger den smått hisnande siffran 3,2 Terabit/s per signalbärare.

Som bredband räknas allmänt en uppkoppling på minst 2 Mbit/s. En signalbärare i promemorians mening rymmer därmed bredbandstrafik från (lågt räknat) en miljon hushåll. Ny teknik är dessutom under utveckling för att mångdubbla kapaciteten i varje fiber. I själva verket har ett enda fiberpar potential att rymma hela Sveriges samlade datatrafik av i dag.”

Visst är simpel fakta och statistik något aldeles underbart?

Annonser
Posted in: Uncategorized