Lyssna på en pirat, dubbla din vinst!

Posted on 2009/02/23

2


Det här med hur företag ska tjäna pengar trots piratverksamhet har diskuterats flitigt och mycket av den statistik jag sett visar att piratverksamhet är bra för musikindustrin, filmindustrin och även bokindustrin. Men jag tänkte ändå skriva om det igen, för det kan inte nog poängteras. Skivindustrin m.fl. kommer inte att dö ut p.g.a piraterna! Enda anledningen till det skulle vara att de lägger sig ner och dör själv, något jag inte tror kommer hända, man kan ju inte tjäna pengar då längre.

Via Erik Starck, som jag hittade via opassande, så kan jag läsa om, och se på, Matt Mason. Matt Mason var en av de radiopiraterna som terroriserade England och som senare blivit de som faktiskt jobbar på de kommersiella stationerna som är störst idag.

Matt Mason har skrivet boken ”The Pirates Dilemma” och håller även föreläsningar på samma tema. Se hans eget videoklipp om boken längst ner här.

Vad Matt säger är att de företag som bestämmer sig för att bekämpa piraterna i slutändan är de som förlorar. De som istället omfamnar piraterna är de som slutligen tjänar mycket pengar på att kopiera piraterna och använda deras egna metoder. Se på Ipod, Apple har skapat en storsäljare för att de ger folk vad folket vill ha! Möjlighet att ha med sig musik överallt utan restriktioner så som eluttag till cd-spelare eller otympliga bärbara cd-spelare. Så på Nike´s sko Airforce 1 som har blivit kopierad om och om igen av massvis av olika entreprenörer, istället för att bekämpa piratkopieringen bestämde sig Nike för att göra precis som piratkopierarna, häftigare modeller, fler färger, och Airforce 1 är fortfarande en av de bästsäljande skomodellerna i världshistorien.

Att vara pirat är inte att försöka vara kriminell och förstöra för industrin, det är att bryta det gamla mönstret och ge människor vad de vill ha! Marknaden förser befolkningen med  vad den vill ha, oavsett vad de monopolistiska skivbolagen säger. Kan upphovsrättsindustrin och andra branscher se det och faktiskt omfamna piraterna kommer de med lätthet att överleva, pirater är inte fienderna, de är de nya samhällsutvecklarna.

Åkestam Holst är en reklambyrå vars blogg jag frekvent följer. De har sunda tankar om vad reklam kan göra för företag och har också gett oss några av de bästa svenska reklamerna som är ute just nu. Idag skriver de om hur man kan dubbla sin försäljning med hjälp av pirater. Matt Mason tar också upp det. Sedan illegala nedladdningen började ta fart har även vinylindustrin sett rekordvinster! Dess försäljning har ökat 100 % de senaste åren.

Vem sa att pirater är dåliga?

Pingat på Intressant

Annonser
Posted in: Pirater, upphovsrätt