Storebror och Alexander Bard

Posted on 2009/03/06

0


Nu har jag varit lite sen med att skriva igen, men det är mycket just nu!

Häromdagen lade Pär Ström och DNV ut en video på Youtube, samt en bok för fri nedladdning. Boken och filmen handlar om internetfiltrering, alltså vad man får göra mot informationsfriheten på internet.

”There is little value in insuring the survival of our nation, if our traditions do not survive with it” – John F. Kennedy (1961)

Det är en viktig fråga som äntligen har blivit någorlunda rätt formulerad, just tack vare Pär Ström och personerna han intervjuar. I videon syns bland annat Henrik Alexandersson, Jon Karlung och Nicklas Lundblad, tre personer som alla har mycket kloka saker att säga om fri information på internet. Alexander Bards stycke är däremot lite knivigare. Han är en person som är för IPRED och starkt opponerar sig mot Piratpartiet i upphovsrättsfrågor. Men i en annan video, som citatet är hämtat ifrån, kommer hans väldigt liberala tankar om integritet och frihet fram, annat vore väl konstigt från mannen som är Liberati.

Det jag sa i förra inlägget om hur mina föräldrar ser på integritet och övervakning sägs även i Pär Ströms intervju med Alexander Bard. Pär Ström frågar Bard vad han tycker om Bodströms citat; ”den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja”. Vad svarar Bard då?

Jag är ju väldigt sugen personligen på att skaffa en kamera och mikrofon och förfölja Thomas Bodström dygnet runt och se vad han har för sig, för jag tror det försikommer en hel del saker i hans liv som han inte har lust kommer ut i media för att det skulle förstöra hans karriär, både som politiker och advokat. […] Det privata har ett egenvärde. […] Det är här jag vänder mig så starkt emot uttrycket ”rent mjöl i påsen”.

För som det så klokt påpekats förr, låser man dörren till sitt badrum när man går på toa så har man ju faktiskt någonting att dölja. Istället sägs då att; ”Jaja, men det jag har att dölja är inte intresse för staten. Det kommer inte sparka mig i ändan på något sätt.” Nej, kanske inte det. Men som både HAX och Jon Karlung nämner i Pär Ströms video så sätter man snöbollen i rullning. Öppnar man dörren för registrering och, som man i videon diskuterar, filtrering av information så kommer det i det långa loppet att användas för saker som det inte var tänkt att användas till från början. Man kanske måste se sig om efter andra lösningar. Alexander Bard igen:

”Om det så innebär att sådana här saker som terrorbekämpning blir mer komplicerade, ja då blir de mer komplicerade! Då får polisen bli smartare, då får polisen bli intelligentare, då får polisen använda andra medel. Men att bara bekvämt säga att man kan trycka in en kamera och trycka in en mikrofon överallt i varenda hörn av samhället och sen avlyssna absolut allting som alla har för sig. Och att det skulle vara det bästa, effektivaste sättet att hålla koll på vad folk gör och framförallt hålla koll på kriminella aktiviteter. Det där tror inte jag på. Det är fel.”

Varför inte använda den argumentationen lite oftare? Man skulle kunna ta de ekonomiska konsekvenserna. Vill vi ha mer personer på FRA som gör motsvarande vad Stasi gjorde under sin storhetstid, eller vill vi ha fler poliser som ser efter den egentliga brottsligheten? Vill vi ha en superdator som kollar all vår information, eller vill vi att samma skattepengar ska gå till en mer effektiv brottsrotel på polismyndigheten, en brottsrotel som år efter år visar upp eländiga resultat i både brottsbekämpning och lösta fall på grund av otillräckliga resurser?

Jag vill avsluta denna raljering med ett citat från Pär Ström:

””Och glöm inte, Storebror ger inte upp efter FRA, han bara laddar om”

Nog om det, nu till annat piratrelaterat:

Åkestam & Holst, har en väldigt vettig reklamblogg som börjat peta lite i ämnet övervakning. De hittade en rätt så intressant rapport.

Efter mötet i söndags, där bl.a  jag medverkade som representant för Piratpartiet, så har Svart Måndag börjat dra igång hjulen inför EP-valet 7:e Juni. Ska bli intressant att se vad de kan producera denna gång.

Mab och Lina ZY skriver intressant om bibliotek 2.0, en utveckling som vi borde ta till oss och uppmärksamma i större utsträckning.

Rick skriver om att dumförklara en hel generation.

Anders Widén skriver återigen klokt, denna gång om känslor som även jag upplever just nu. Engagemang kan ibland bli för mycket.

Klara fortsätter att fundera på piraternas inställning till sig själva.

Pingat på Intressant.

Annonser