Falska hotbrev om IPRED

Posted on 2009/04/13

2


Något pucko tycker att det är roligt att skämta om IPRED tydligen. Detta är klippt rakt av från Rick Falkvinge (med egen kursivering på själva brevet):

Alldeles för många har hört av sig till Piratpartiet och varit oroliga för att de fått falska e-mail från Antipiratbyrån som hävdar att de kommer att bli stämda. Vi har fått ett drygt dussintal med Antipiratbyrån som fejkad avsändare. Med tanke på den handfull som hört av sig till oss, så är det en informerad gissning att det skickats tiotusentals. Det här är ett exempel på sådana brev (just det här har vi har fått flera olika personer, ofta skickat till hotmailadresser):

Du är härmed delgiven som skäligen misstänkt för brott mot upphovsrättslagen 8 § b (2006:511) Detta är ett sammarbete mellan Antipiratbyrån & Polisen som genom Datainspektionens beslut den 13 oktober 2008 beviljats undantag från 21 § personuppgiftslagen för att använda IP-adresser för att säkra bevisning
om upphovsrättsintrång. ( http://www.datainspektionen.se/pdf/beslut/antipiratbyran_und antag.pdf ) Det har efter en längre tids spaning framkommit att Ni är medlem i ett fildelningsnätverk – sk BitTorrent protokoll. Då detta brott är att betrakta som grovt löper straffskalan från minimum 6 mån till max 2 årsfängelse. En rättighetshavare har dessutom rätt att begära skadestånd förintrång i upphovsrätt via
civilmål 21 § a (1986:32). Då ni nu blivit delgiven misstanke om brott kommer du kallas till förhör via brev. Detta skall undertecknas och återsändas. För frågor gällande detta ärende vänligen ring dagtid mellan 13-15; 08-545 475 50. Uppge ditt namn och vad du är delgiven för, därefter växlas du automatiskt rätt.

MVH Jonas Åkergren
08-545 475 46 Antipiratbyrån.

Det här är, på svenska, förjävligt. Någon tycker alltså att det är kul att sitta och skrämma upp vanliga människor.

Det är till och med så att det är kriminellt att skicka ut det här brevet — bara polisen får delge misstanke om brott, och det går att rubricera det här som föregivande av allmän ställning.

Men det finns massor av saker som säger att det är fejk rakt igenom, för den som är orolig. Till att börja med har Antipiratbyrån inte fått ut några abonnentidentiteter ännu. Domstolen håller fortfarande på att mangla de första Ipred-fallen. För det andra så innehåller en sådan abonnentidentitet inte e-mailadress. För det tredje så är brevet fullt med felstavningar, för det fjärde kan de inte ens beteckningen på upphovsrättslagen (som är 1960:729), och för det femte får som sagt bara polisen delge misstanke om brott.

Till råga på allt ber den fejkade avsändaren brevmottagaren att ringa upp Antipiratbyrån och tala om vad de har gjort!?

Om någon får ett sånt här brev, släng det. Eller meddela oss på Piratpartiet. Gärna komplett med headers, så att vi kan spåra det till källan och polisanmäla för trakasserier, föregivande av allmän ställning, försvårande av kulturspridning och vad annat vi kan hitta på. Sånt här är förjävligt – jag avskyr när någon tycker det är kul att spela på folks rädsla.

Alltså, ren idioti.

En ljuspunkt är dock att Piratpartiet ställer upp i EU-valet den 7e Juni. You know what to do.

Annonser
Posted in: IPRED, upphovsrätt