Övervakning är inte farligt, egentligen.

Posted on 2009/06/01

13


Är det någon fara egentligen? Det där med övervakning? Det där med privatpolis?

Jag menar, vad kan de göra? Vi har ju med största säkerhet blivit övervakade av staten i hur många år som helst. Och se på alla andra länder som haft öppen övervakning, de ha ju klarat sig jättebra!

Är egentligen inte Piratpartiet bara en massa strunt?

Jag ska, istället för att säga varför du ska rösta lila i EU-valet, säga vad som kan hända om samhället går på den inslagna vägen.

En kompis ringer. En kompis som du generellt sätt har en ganska rå jargong med, så som man kan ha ibland, men man vet att det är på skoj. Du svarar. ”Hej din lille terrorist! Bombat något idag?”. På skämt. Men någonstans i bakgrunden växer känslan av att det där kanske inte var så bra sagt. Visst, det var ju på skämt, men inser FRA det? För telefonsamtalet går i kabel, hela vägen till FRA:s anläggning där orden analyseras och registreras. De går till teleoperatörerna som lagrar vem som sa det, vem det sas till, när det sas och varifrån. Du blir kanske inte haffad denna gången, men nästa gång kommer du inte hälsa på samma sätt. Nästa gång blir det bara ”Hej”. Det speciella du hade med din vän, som gjorde dagen lite lättare, livet lite roligare, är borta. Du har censurerat dig själv.

Men det gäller ju inte bara oskyldiga samtal med en vän. Det är allt som registreras. Pratar du med din läkare om din journal, om dina problem eller om dina recept så finns det lagrat. Din chef råkar känna någon operatör och tycker att han måste rensa ut de dåliga fröna på arbetsplatsen. Trots att du aldrig missat en dead-line, trots att du jobbar en halvtimme extra varje dag för att hinna med så får du kicken, du är inte att lita på längre. Jävla knarkare.

Var tar det vägen sen?

Vägkameror, har du sett dem? Kör du för fort framför en så tar den en bild (om det finns kamera i den) och skickar till vägverkets central i Kiruna. De skickar böter hem till dig. Men tekniken kan mer än så. Tänk att du kör förbi en vägkamera, längre fram finns en till. De kan kopplas så att man mäter hur fort  du kört mellan de båda. Kamera 2 tar bild och skickar till Kiruna för att du kört över medelhastigheten den senaste kilometern. Men tekniken kan mer än så. Tänk att alla kameror på vägnätet registrerar din nummerplåt. Informationen sparas, precis som med telefontrafiken. Även utan GPS-sändare är ditt rörelsemönster nu sparat i mer än 6 månader. Plötsligt vet vägverket mer om hur du rör dig än du själv vet.

Och på FRA? När varje samtal registreras, när varje textbit du producerar registreras och analyseras. Vad hindrar dem att plocka ihop lite personprofiler? Plötsligt sitter Sverige med åsiktsregistrering, spårar rörelsemönster för bilar, mobiler och laptopanvändning.

Kommer du att våga kommunicera då? Kommer du att våga säga vad du verkligen tycker? Innerst inne?

Annonser