2 Pirater till Bryssel!

Posted on 2009/06/08

9


Detta kan inte sägas nog många gånger!

PIRATPARTIET HAR TAGIT MANDAT I EU-PARLAMENTET!!!

Och inte nog med det! Det ser även ut som om vi kommer få ett av observationsmandaten innan Lissabonfördraget går igenom.
Det är nämligen så att som förberedelse inför den utökning av Parlamentet som föredraget föreslår kommer man att fördela ut även de extra mandat de olika länderna kommer få. För Sveriges del innebär det 2 extra mandat som ska tillsättas.
Dessa extra mandat har visserligen ingen rösträtt i omröstningarna, men full insyn i förhandlingar och förslagsrätt osv. De kommer också att ha vars en hel stab och samma förmåner som riktiga MEP:ar.

Ett av dessa mandat tillfaller alltså också Piratpartiet!

Uppdatering: Enligt DN och EU-parlamentets kontor i Stockholm kommer vi inte att tillsätta dessa två platser. Vi ser väl vad parlamentet säger nu efter valet. HAX påstår dock annat, och jag vill gärna lita på honom.

Uppdatering 2: Enligt överenskommelsen kommer platserna inte att tillsättas före Lissabonfördraget går igenom. Värt att notera är dock att i citatet nedan står det att observatörerna kommer tillsättas när fördraget träder i kraft, borde de inte vara fullständiga ledamöter då?


11.  För att övergångsbestämmelserna om Europaparlamentets sammansättning ska kunna genomföras fordras en ändring i primärrätten. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att anta alla nödvändiga nationella rättsliga bestämmelser för att de 18 extra ledamöterna ska kunna väljas i juni 2009, så att de kan sitta med i parlamentet som observatörer från den dag då Lissabonfördraget träder i kraft.

Men i övrigt: Tack alla ni som gjort detta möjligt!

Här är förresten min mediaskörd idag!

Sydsvenskan: Tydligen pressansvarig för partiet? Och stackars ”Helene Söderberg” som egentligen heter Ellen och är kandidat hon med.
Skånskan 1: Felstavat namn, men annars klockrent!
Skånskan 2: Återigen felstavat namn, och smärre felcitering, men annars bra.
Helsingborgs Dagblad: Helene visar framfötterna, jag dyker upp två gånger i artikeln, ”festprissen” är nämligen jag som hånfullt konstaterar att NU håller (S) givetvis med oss, och har ju gjort det hela tiden…

Annonser
Posted in: Pirater