Partigrupper och Piratpartiet.

Posted on 2009/06/09

8


Mattias Bjärnemalm har redan publicerat ett antal texter om vad Piratpartiet måste ta sig till nu efter valet.
Val av partigrupp, val av intergrupp och slutligen den viktiga satsningen på riksdagsvalet 2010.

Det är de diskussionerna vi måste börja ta, redan nu, egentligen finns det ingen tid att förlora då allt handlar om att visa våra väljare och kritiker att vi är ett parti att räkna med, att vi har en aktiv agenda och inte bara vill sitta i bryssel och håva in massa pengar utan att ”tycka”.

Många har varit tidigt ute och spekulerat i huruvida vi ska välja Gröna gruppen (EG-EFA) eller den Liberala gruppen (ALDE). EG-EFA för att de ligger nära oss i våra frågor och att vi snabbt kan komma in i gruppen. De är generellt också inte lika djupt rotade i den traditionella höger/vänster-skalan, något som passar Piratpartiet utomordentligt bra. Tyvärr har dock Peter Eriksson (mp) redan försökt sätta käppar i hjulet. ALDE kan vi gå med i för att de vid många tillfällen fått agera vågmästare i parlamentet och det finns tendenser i gruppen för att acceptera Piratpartiets frågor (Gruppledaren ska enligt ryktet redan ha ringt upp Christian Engström och erbjudit oss en plats). Skulle vi kunna svänga ALDE ligger vi jäkligt bra till för att kunna uppnå vårat mål att förändra Europa.

Vänstergruppen  (GUE/NGL) har hittills inte kommit på tal överdrivet ofta. Den nordiska fraktionen (NGL) är inte lika vänstervriden som resten av gruppen och är generellt sätt mer sympatisk i mina ögon, men det är ett aktivt ställningstagande till vänster att gå med resten av kommunisterna. Frågan är också om de faktiskt gillar våra idéer, vi är ju både kapitalister och kommunister samtidigt enligt Fokus.

Oberoende/Demokrati (IND/DEM) kommer troligtvis att tappa möjligheten att ha en grupp överhuvudtaget. Skulle de vilja ha Piratpartiet kan vi om möjligt förändra gruppen radikalt, HAX skriver mer. Mattias Bjärnemalm anser att detta är gruppen vi borde titta lite extra på, speciellt om de lyckas få bort några av de lite mer mörkblå partierna som tidigare anslutit sig till gruppen. Jag är ganska skeptisk till om det kan gå att styra skutan rätt dock, skulle det vara så att det sitter kvar mörkblå partier i den gruppen så spär det bara på ryktena om att Piratpartiet faktiskt har samma väljare som SD, och kanske samma mål.

HAX skriver i ovanstående artikel att en av våra absolut mest attraktiva möjligheter är att förklara oss grupplösa och helt enkelt inte ta ställning där. Då kan vi aktivt rösta och arbeta i våra frågor, och behöver inte ens ta ställning till några fiskeavtal, militär upprustning eller vad man nu kommer diskutera de närmaste 5 åren som inte rör medborgarrätt, internetcensur/avlyssning och andra frågor Piratpartiet de facto är intresserat av. Det är i mina ögon ett intressant val, men jag är fortfarande böjd åt att gå med i ALDE, vågmästarställning ÄR jäkligt viktigt att uttnyttja!

Ikväll skriver jag om intergrupper och riksdagsvalet 2010.

Och glöm inte. Vi må bara ha ett mandat, men jäklar vilket ljud det är i skällan i resten av Europa nu!

Pingat på intressant.

Annonser