Länkkärlek, på en tisdag?

Posted on 2009/06/16

4


Jag tänkte bidra med lite länkkärlek idag, som omväxling.

Simon Rosenqvist skriver en lång och härlig text om varför immaterialrätten måste avskaffas. Det är insiktsfullt, förklarande och värt mer länkkärlek.

Fri informationsspridning säkerställer maximal distribution av information, vilket maximerar samhällsnytta, demokratiserar det offentliga rummet och jämnar ut ekonomiska klyftor. Ett fritt informationssamhälle är ett samhälle där information flyter som vatten mellan medborgare, där kostnaden för kunskap och ettor och nollor är just noll.

Det anknyter ganska bra till nästa länk jag tänkte ge dig, Lawrence Lessigs TED-talk om lagar som stryper kreativtiteten. Alltså upphovsrätt. Det är en bra historisk exposé  som är värd att begrunda ytterligare. Sen tycker jag väl att vi nu kan ta hans slutsatser ett steg längre. Där han säger att man borde vända sig till regeringen, men sedan skrattar bort det p.g.a den uppenbara absurditeten har vi i Sverige ett gyllene tillfälle att just förändra upphovsrätten i grunden efter riksdagsvalet nästa år. Ta den chansen. (Nej, klippet är inte precis dagsfärskt, men det är likväl värt att se)

emma-Opassande konstaterar att internet är det viktigaste vi har och anknyter det till demonstrationerna i Iran som just nu bara syns i media tack vare twitter, bloggar och de individer som riskerar sin egen säkerhet för att visa omvärlden vad som faktiskt sker. Scaber Nestor är som vanligt tidigt ute och skriver om fenomenet.

Christian Engström börjar nu sin resa i Bryssel, till en början med hjälp av Erik Josefsson och Henrik Alexandersson. Mattias Bjärnemalm gör en summering av vad som händer nu en vecka efter valet och drar upp en intressant Newmill-artikel av Åsa Torstensson där hon beskriver en EU-konferens om IT-politik som ska hållas i Visby i höst. Likt Mattias konstaterar jag att det vore väldigt underligt om inte Piratpartiet får en inbjudan hit. Dock bör man väl fundera över om inte (C) nu äntligen börjat fatta vad Piratpartiet står för? Och om det innebär att de ska försöka rycka mattan under fötter på oss eller om de faktiskt börjar ta frågorna på allvar. Alla vet ju vad som händer med dimridåer när lillebror granskar storebror allt mer aktivt.

När det gäller lillebror så har DN nu gått ut med att internettrafiken, och troligtvis då även den illegala nedladdningen, är tillbaka på samma nivåer som de var i september förra året. I början av april länkade jag till Nicklas Lundblad som dagen efter att IPRED trädde ikraft konstaterade att trafiken ”rasat” till samma nivåer den var före IPRED klubbades igenom och man gav en amnesti som sa att man när lagen väl trädde i kraft skulle den inte vara retroaktiv. Vi är således tillbaka på exakt samma nivåer som före IPRED började hota vår frihet, trots att lagen är en realitet. Måns Svensson på Cybernormer kommenterar.

EPO går ut med en broschyr som förklarar hur man går tillväga för att ta patent på mjukvara, trots att de själva bestämt att mjukvara inte ska vara patenterbart? Amelia Andersdotter kommenterar det på Piratpartiets presscenter.

Intressant?

Annonser
Posted in: Patent, upphovsrätt