Malmöprogrammet, deltagarkulturell extravaganza.

Posted on 2009/07/16

5


Ni har hört talas om Stockholmsprogrammet. Detta helylledokument som den Europeiska Unionen vill jobba efter de kommande 5 åren.

Eller vänta nu, sa jag den Europeiska Unionen?

Förlåt mig så hemskt mycket. Menade ministrar, säkerhetstjänster och övervakningskramare som råkar befinna sig inom EUs gränser och råkar ha större rätt att få sin vilja igenom än gemene medborgare. Även om många säger mycket om vad det innehåller så kanske man ska vara försiktig med att yttra detaljer man inte har belägg för.

Därför är det bättre att skriva om principerna. Som till exempel när  Emma Opassande skriver:

Jag blir påmind om hur ofta såna som vi som protesterar mot integritetskränkningar får höra “men något behövs göras, kom med ett bättre förslag”, eller liknande. Dvs — köps inte den beska medicinen så ska vi tvingas ta den utan att ta reda på om det finns andra möjligheter. Eller ta reda på om symptomen ens behöver medicineras eftersom de kan vara av hypokondrisk natur.

Men självklart finns det möjligheter även för medborgarna i denna stora union att göra något för att påverka, motverka och deltaga. En sådan möjlighet är Malmöprogrammet.

Det finns säkerligen en del av er pirater som läst lite om det, och en del av er som läser detta har kanske varit med i Malmö och hjälpt till själva. Men jag tänkte likväl försöka förklara det lite mer. Det som synts utåt är kaxigt fluff, utan riktig kontext och uttalade åsikter.

– Uppdatering: Sedär! Nu har Malmöprogrammet en hemsida också!

Malmöprogrammet är självfallet en motreaktion på Stockholmsprogrammets övervakningskramande delar. Genom att delta i workshops, väcka opinion och framförallt träffa likasinnade kan vi faktiskt snickra ihop något gediget, oavsett om det kommer att bli ett fullständigt dokument i slutändan, eller bara blir opinionsbildande. Igår var första träffen, jag jobbade och kunde inte vara på plats, men filmer som nu finns på Bambuser; Isak Gerson och Amelia Andersdotter om Malmöprogrammet samt Amelia Andersdotter om Stockholmsprogrammet.

Malmöprogrammet vill flytta gränserna till gränserna, är du inne i unionen ska du inte bli misstänkt för att inte höra hemma där. Malmöprogrammet slår hårdare än hasch. Malmöprogrammet är för att den enda som ska höra dina tankar är du. Malmöprogrammet är som kärlek, bäst utan tredje part. Malmöprogrammet är mediernas våta mardröm. Malmöprogammet är inte Stockholmsprogrammet. Malmöprogrammet är Epic Winning LOL.

Spelar det någon roll att vi demonstrerar? Ja! Inte för att höras mest och synas mest, men för att bygga de livsnödvändiga nätverk som man bygger förändring på! Så kom och hjälp oss hjälpa riksdagen att hjälpa (inte stjälpa) demokratin!

För människor är som grodor. Vi måste kolla på termometern hela tiden för att inte kokas levande i övervakningsgrytan.

Intressant?

Annonser