Neelie Kroes, ny IT-kommissionär i EU?

Posted on 2010/01/15

2


Äntligen har det fiskats fram en kommissionär som verkar vara något att ha!

Neelie Kroes, tidigare konkurrenskommissionär, frågades idag ut av parlamentet och har givit ett antal svar som är klart positivt överraskande. Eller ja, överraskande är det kanske inte. Hon är en trogen marknadsliberal som ogillar statliga regleringar, således är ett fritt internet något som står högt på Kroes lista. Framförallt verkar hon vara förespråkare av en nätneutralitet som bland annat Juliagruppen har börjat förespråka i stor utsträckning, men som Piratpartiet inte riktigt kommit lika långt med, alltså att nätoperatörer inte ska få diskriminera tjänster från konkurrerande bolag.

Det är ett riktigt stort steg. Som ni säkert vet så är det nämligen kommissionen i EU som är den verkligt lagstiftande makten. Skulle Kroes bli accepterad som IT-kommissionär tror jag att det hade varit ett stort steg. Hon har bland annat stångats med Microsoft under sina senaste 5 år. Ett utdrag från den kampen:

Today’s decision means that from March 2010, when a Windows user who has Internet Explorer set as his or her default, a new ‘Choice Screen’ will appear via a Windows update. This screen will offer users a choice of web browsers so that they can decide which browser or browsers they want to install. This will mean greater competition between web browsers, which should lead to a wider and more innovative choice of web technology in the future.

Men jag måste ändå, precis som HAX, vara lite återhållsam i min optimism. För trots hennes uppenbarligen hälsosamma inställning till nätneutralitet och ACTA så pratar hon fortfarande om en harmonisering av upphovsrätten inom unionen. Det kan betyda lite vad som. Det är inte helt ovanligt att liberaler fått det där med äganderätten om bakfoten och håller immaterialrätten i samma klass. Det innebär också att vi kan se samma historia som med telekompaketet igen, alltså att lobbyorganisationer lyckas få med något stycke text, eller ett enstaka ord, som ändrar meningen i ett helt direktiv utan att kommissionären förstår vad det innebär.

Ur en Piratpartistisk synvinkel är jag dock, som sagt, försiktigt optimistisk, det är något av det bästa jag hört från EU sen valet faktiskt. Christian Engström har också sagt sig vara optimistisk till Kroes utnämning.

I början av nästa vecka kommer jag skriva lite om dagens seminarium i immaterialrätt, och förhoppningsvis belysa Creative Commons, lovlig förlaga och informationsförläggande ur ett fräschare juridiskt perspektiv.

Annonser