Den moderna häxjakten

Posted on 2010/07/03

6


Häxjakt var en ganska stor grej i Europa under medeltiden. Faktiskt så dömdes kvinnor för att vara häxor så sent som på 1800-talet på vissa ställen. IDag är det inte längre många som tror på den sortens häxor. Eller jo, visst, det finns ju faktiskt en ganska stor kultur kring Wicca, men de allra flesta kan enas om att häxjakten under medeltiden saknar legitimetet.

Ett av mina absoluta favoritband heter Bloc Party. En av deras klart bästa låtar är Hunting for Witches från albumet Weekend in the City. Igår slog det mig vad låten faktiskt handlar om. Övervakningshysteri.

I’m sitting on the roof of my house
With a shotgun and a six-pack of beer
The newscaster say’s ”the enemy is among us!”
As bombs explode on the 30 bus
Kill that middle class indecision
Now is not the time for liberal thought

So I go hunting for witches
Heads are going to roll
So I go hunting for

Jag skulle inte säga att det bara är medias fel att vi idag är maniskt rädda för terrorister, kollektivt. Nej, det är lika mycket, om inte mer, politikernas fel. De har svarat på mediernas rubriker, svarat på några ängsliga utrop och bestämt sig för att nu ska vi banne mig se till att våra medborgare blir trygga. Och med mer trygghet får vi mer rädsla för det som vi ännu inte är skyddade mot. Den onda övervakningsspiralen har inletts. ”Now is not the time for liberal thoughts” är vad politikerna verkar mena, jag skulle påstå att motsatsen är det som gäller. Beslutsfattare måste börja fundera över om det verkligen är rätt väg att gå.

Samma resonemang kan användas när det gäller fildelningsmotståndet. Jag vill inte använda ordet ”propaganda” men gör det i alla fall. Propaganda från skivbolag, intresseorganisationer med mera har lyckats påverka politikerna och media i så pass stor utsträckning att man är villig att låta huvud rulla för att stoppa detta ondskefulla fenomen. Häxjakt är ett begrepp som används när en jakt saknar proportion, relevans eller logik. Häxjakterna under medeltiden ledde till ungefär 30 000 utförda straff, hur många ska vi behöva utstå denna gång?

1990’s, optimistic as a teen
But now its terror, airplanes crash into towers
The Daily mail say’s ”the enemy is among us!”
”Taking our women and taking our jobs”
All reasonable thought is being drowned out
By the non-stop baying, baying for blood

So I go hunting for witches
Heads are going to roll
So I go hunting for

Allt logiskt tänkande verkar vara som bortfluget när man diskuterar antiterror och antifildelning. Man vill ha blod, mycket blod. Men det finns nästan ingen legitim blodsutgjutelse som går att försvara i sammanhanget, oavsett om den är faktisk eller symbolisk. Det finns vissa som är värre än andra när det kommer till att skrika efter häxbål.  Sådana människor som tjurnackat vägrar inse att de får så mycket större spridning genom det digitala mediet än de någonsin hade fått förr, mycket större spridning än om de hade behövt ha kontroll över allt de gjort. Andreas Ekström till exempel (”Tommast av ord” var förresten en väldigt lämplig titel på Ekströms text).

Piratpartiets problem är att få människor att inse vad som händer i samhället, att få människor att intressera sig för beslutsfattarnas tankegångar. Att väcka den tysta medelklassens obeslutssamhet.

I was an ordinary man, with ordinary desire
I watched TV it informed me
I was an ordinary man with ordinary desire
There must be accountability
Disparate and misinformed
Fear will keep us all in place

Intressant?

Annonser