Kulturskaparnas nya ansikte

Posted on 2010/07/07

4


Piratpartiet och pirater i allmänhet har haft hätska diskussioner med framför allt skivbolag sen före Piratbyrån skapades. Förmodligen även före Antipiratbyrån. På senare tid har en ny aktör tagit plats i debatten också, Kulturskaparna. Istället för att representera skivbolagen så vill man nu föra fram kreatörernas röst (även om vissa kulturskapare kände sig tvångsrekryterade dit).  Piraterna har från början sagt sig vara på just kreatörernas sida, och därmed borde diskussionen mellan Kulturskaparna och Piratpartiet vara nyanserad, visionär och vänlig. Så har inte varit fallet hela tiden. Alfons Karabuda påpekade att han kallats upphovsrättsmaffians dittan och upphovsrättsmaffians dattan.

Hur som haver. Kulturskaparna höll igår ett Open Space där vi skulle tala om hur upphovsrätten på olika områden (bild, film, ton, skrift och producent) ser ut och vad det finns för problem i respektive område. De olika borden var redan fullsatta när jag kom dit och jag såg att deltagarna varierade från pirater i skräniga lila skjortor, kulturskapare i vitt, antipirater klädda i svart (underligt det där, kontrasten mellan vit och svart) och civila klädda lite hur som. Längst fram fanns Operaimprovisatörerna, som agerade pausunderhållning.

Jag satte mig vid bordet som diskuterade hur upphovsrätten ser ut och kan utvecklas för upphovsmän. Med på bordet var bland annat Stefan Flod från Ung Pirat, Alfons Karabuda från Kulturskaparna, Eva Modin vice VD på STIM, Martin Q Larsson från Kulturskaparna och några till. Vi kom fram till en hel del intressant.

En diskussion handlade om man skulle kunna dels stoppa fildelning, dels se till att användare kan betala för kultur på nya sätt.  Någon drog fram exemplet bredbandsskatt, vilket jag och Stefan reagerade tämligen häftigt åt och direkt började förklara alla tekniska omöjligheter som hör bredbandsskatten till. Man kan inte distribuera pengarna rätt eftersom att det kräver total övervakning av alla överföringar på nätet. Man kan inte använda STIMs beräkningsmodeller eftersom att man inte vet vad som laddas ner och vad som sedan spelas. Och så vidare. Diskussionen gick vidare till att då diskutera Spotifys modell och de flesta såg mer positivt på detta. En idé som kom upp där var att en frivillig (avtalsbaserad) bredbandsavgift som betalas om man vill kunna ladda ner gratis kan hanteras genom att man genom avtalet får ladda ner en scrobbler som kopplas till din musikspelare på datorn eller telefonen. Visst, det löser inte problemet med nedladdning i övrigt, men det är ett bra exempel på en privat avtalsbaserad lösning.

Jag hoppas att vi ska kunna ha en fortsatt dialog med Kulturskaparna så att vi tillsammans kan komma fram till vettiga lösningar.

Annonser