FRA-hyckleri från C

Posted on 2010/07/10

0


På Bloggplats H12 anordnade Makthavare och Almega heta pallen men politiker från de olika partierna under veckan, det jag lyssnade på (förutom Falkvinge där jag filmade) var utfrågningen av Annie Johansson från Centerpartiet. Hennes käpphästar är uppenbarligen jobben och småföretagandet och samtalet kom till stor del att handla om det, men även lite teknikfrågor där hon bland annat lyfte frågan om utbyggnad av fibernätet. Tongångarna i den sistnämnda frågan förde tankarna till ”välfärden börjar vid 100 Mbit

Men det som piraterna tycker är relevant när det gäller Annie kom inte upp under den ordinarie intervjun. FRA-kramandet. Så jag tog upp det när publiken (den obefintliga) fick chansen att ställa frågor.

”Centerpartiet ser ju sig som ett liberalt parti. Hur motiverar du det fortsatta försvaret för FRA-lagen och IPRED utifrån det?”

Det var inte precis något nytt som kom fram. Annie försvarade FRA-lagen med att man utifrån en liberal ståndpunkt måste kräva ett försvar, en effektiv signalspaning och så vidare. Hon ansåg, som liberal, att man måste göra avvägningar mellan friheten och tryggheten för att kunna skapa en samhälle där individer kan förverkliga sig själva utan att bli sönderbombade av terrorister på kuppen (typ). Hon påpekade att det kommer en utredning om lagen i höst, lägligt nog efter valet, så att inget påverkar utgången. När det gällde IPRED var hon ännu vagare och fastnade i resonemang kring att man har försökt skydda den personliga integriteten.

Det förvånar kanske ingen att jag vill underkänna Annies åsikter i frågorna. Låt mig börja med FRA-lagen.

Annie lade stor vikt vid att poängtera för publiken att de lyckades få igenom en domstolspröving för varje enskilt signalspaningsärende. Men en sådan domstol måste agera under sekretess eftersom att signalspaning ofta hanterar frågor om ”rikets säkerhet”. Så även om jag litar mer på en domstol än på tjänstemän så vill jag ha insyn i rättsväsendet för att kunna kontrollera att allt går rätt till, så är inte fallet med FRA-domstolen. Vidare så har man från regeringens håll gång på gång försvarat FRA-lagen genom att peka på att man måste skydda de svenska soldaterna i Afghanistan. Populism! Det finns ingenting med signalspaning i kabel som går mellan Sverige och annat land som kommer skydda våra svenska soldater mot terroristangrepp. Det finns ingen afghansk terrorist som kommer ringa eller maila till Sverige för att få upplysningar om vad som händer i Afghanistan. Det finns mer att angripa och man kan läsa om det här. När det gäller IPRED så kan inte en liberal hävda att man agerar korrekt när man ger privata bolag större befogenheter än poliser.

Gah, detta är så urbota dumt att jag blir arg. Snälla Annie, ta ditt förnuft till fånga, försök riva upp FRA-lagen och IPRED. Annars finns det ett parti som definitivt kommer att göra det. Ett parti som inte kommer fortsätta häxjakten.